fbpx

De Digitale Jurist levert betaalbaar juridisch advies & juridische documenten

Privacybeleid: Waarom heb je het nodig als ondernemer?

Blad papier met tekst "privacy policy" in typewriter

Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei 2018 zijn de eisen aan gegevensbescherming binnen de EU, en dus ook in België, aanzienlijk verscherpt. De bescherming van persoonsgegevens is niet alleen een hot topic vandaag de dag, het is ook een wettelijke verplichting. Voor ondernemingen is een transparant, doeltreffend en juridisch correct privacybeleid dan ook onmisbaar. In dit artikel bespreken we waarom een goed privacybeleid zo belangrijk is voor jouw onderneming! 

Privacybeleid: Is het verplicht?

De verplichting voor het hebben van een privacybeleid op je website staat niet expliciet in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna “AVG”). De AVG voorziet echter wel in een informatieverplichting en een transparantieverplichting

Deze verplichtingen vereisen enerzijds dat je de personen waarvan je gegevens verwerkt op de hoogte stelt van welke gegevens je verzamelt, op welke manier je dit doet, waarom je dit doet, hoe je de gegevens beschermt, enzovoort. Anderzijds is het belangrijk dat je al die informatie op een “transparante” of duidelijke en begrijpbare manier weergeeft. 

Een privacybeleid op je website is de gemakkelijkste manier om aan deze verplichtingen te voldoen. In je privacybeleid leg je duidelijk en helder uit hoe jij als onderneming omgaat met persoonlijke gegevens. Tegelijkertijd laat je door het hebben van een helder privacybeleid ook zien dat je belang hecht aan de privacy van je (potentiële) klanten en dat je de regels volgt. 

Het niet-naleven van de verplichtingen die de AVG oplegt kan tevens leiden tot zware boetes. Het is dus sterk aan te raden om te zorgen voor een degelijk privacybeleid. 

Privacybeleid: Hoe stel ik het op? 

De AVG legt een aantal verplichtingen op wat betreft de informatie die je moet delen met de personen waarvan je persoonsgegevens verzamelt. Je moet bijvoorbeeld opnemen welke gegevens je verzamelt, waarvoor je de gegevens gebruikt, hoe je ze beschermt, met wie je ze deelt, enzovoort. 

Elke onderneming is uniek. Dat geldt ook voor de manier waarop ze omgaan met persoonsgegevens en de mogelijke risico’s die daarbij komen kijken. We raden je aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist om ervoor te zorgen dat je privacybeleid helemaal correct is voor jouw specifieke onderneming.

Een standaard privacybeleid kan immers onmogelijk alle specifieke aspecten en behoeften van elke onderneming dekken. Een op maat gemaakt privacybeleid zorgt ervoor dat alle relevante processen en procedures juist zijn beschreven en in overeenstemming zijn met de AVG en bijhorende Belgische wetgeving. Zo zorg je er niet alleen voor dat je privacybeleid effectiever is, maar geef je jezelf ook meer geloofwaardigheid tegenover je bezoekers en (potentiële) klanten.

Privacybeleid: Waarom gebruik je best geen automatische generator? 

Automatische generators kunnen verleidelijk zijn. Ze zijn immers eenvoudig in gebruik en kosten vaak beduidend minder dan het inschakelen van een gespecialiseerde jurist. Je moet je er echter van bewust zijn dat deze tools vaak de nuance en diepgang missen die nodig zijn om volledig te voldoen aan alle AVG-verplichtingen. Ze kunnen belangrijke elementen over het hoofd zien die specifiek van toepassing zijn op jouw bedrijf of de sector waarin je actief bent. Een privacybeleid dat met zorg en deskundigheid is samengesteld, is altijd de investering waard. 

Wist je trouwens dat je bij de Digitale Jurist the best of both worlds bieden? We zijn ons ervan bewust dat het als kleine of startende onderneming niet altijd evident is om grote budgetten vrij te maken voor gespecialiseerd juridisch advies. Daar wilden we wat aan doen! We vinden immers dat elke onderneming recht heeft op de beste juridische ondersteuning mogelijk. Onze focus ligt daarom op KMO’s en startende ondernemers. Je kunt bij ons terecht voor allerhande op maat gemaakte documenten, zoals privacybeleiden, cookiebeleiden, algemene voorwaarden, samenwerkingsovereenkomsten en zoveel meer. 

Bij de Digitale Jurist staan we garant voor juridische documenten en adviezen op maat van jouw bedrijf en dit tegen betaalbare en transparante prijzen. Zo weet jij meteen waar je aan toe bent! 

Wil je een op maat gemaakt privacybeleid laten opstellen of zoek je een goede juridische partner? Bekijk deze pagina of neem contact met ons op. We staan je graag bij!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud van dit artikel

Blijf op de hoogte bij juridische wijzigingen!

Bij belangrijke juridische veranderingen, stuur ik een mailtje naar mijn abonnees met tips en advies. Deze dienst is helemaal gratis. Schrijf je vandaag nog in!

Lees ook deze artikels

This is a staging environment