fbpx

De Digitale Jurist levert betaalbaar juridisch advies & juridische documenten

Herroepingsrecht bij digitale producten: let op deze zaken!

Online cursus volgen met laptop en koffie

“Online learning” populair. Het is efficiënt, je kunt leren op je eigen tempo en de leerstof is altijd en overal beschikbaar. De verkoop van online learning-tools zoals e-books en online-cursussen is de laatste jaren dan ook gigantisch gestegen. 

Als je van plan bent online cursussen of e-books te verkopen, is het dus ook cruciaal om het herroepingsrecht te begrijpen, en dan met name het herroepingsrecht dat van toepassing is op digitale producten. Dit recht heeft immers een directe impact op hoe je jouw producten aanbiedt en beheert na de verkoop. In dit artikel lees je de belangrijkste informatie over het herroepingsrecht bij digitale producten, en geef ik je graag een aantal tips om correct om te gaan met het herroepingsrecht! 

Wat is het herroepingsrecht?

Het herroepingsrecht in België geeft consumenten de mogelijkheid om binnen 14 dagen na aankoop van een fysiek product of afsluiting van een overeenkomst voor een dienst, zonder opgave van redenen, van de koop af te zien. Deze periode biedt consumenten dus een “bedenktijd”. 

Meer weten over het herroepingsrecht voor fysieke producten of diensten? Lees dan dit artikel.

Hoe werkt het herroepingsrecht voor digitale producten?

Stel je voor, je klant downloadt en betaalt je e-book. Hij leest de hele nacht door en slaagt erin om je e-book op 1 dag volledig uit te lezen. Daarna beroept de klant zich op zijn herroepingsrecht en zegt hij dat jij verplicht bent om hem terug te betalen, aangezien hij recht heeft om zich binnen de 14 dagen na aankoop te bedenken. Dat zou jou als ondernemer natuurlijk in een lastig parket brengen. 

Gelukkig ligt het herroepingsrecht bij digitale producten, zoals e-books en online cursussen, net even anders. Digitale producten behoren immers tot een van de uitzonderingen op het herroepingsrecht. Dat wil zeggen dat de consument in principe wel een herroepingsrecht heeft, maar dat het kan vervallen wanneer er voldaan is aan een aantal voorwaarden. 

Wat zijn de voorwaarden waar je rekening mee moet houden bij de verkoop van digitale producten?

De Belgische wet, meer bepaald het Wetboek van Economisch Recht, stelt dat het herroepingsrecht van de consument vervalt als de uitvoering is begonnen wanneer:

  1. de consument vooraf uitdrukkelijk heeft ingestemd met de start van de uitvoering van de overeenkomst tijdens de herroepingstermijn;
  2. de consument heeft erkend dat hij daarmee zijn herroepingsrecht verliest; 
  3. de onderneming een bevestiging van het sluiten van de overeenkomst heeft bezorgd aan de consument, uiterlijk bij de levering van de online-producten. 

Voor digitale producten start de herroepingstermijn dus in principe ook gewoon vanaf het moment van aankoop (zoals bij fysieke producten). Echter, het recht op herroeping vervalt zodra de digitale levering begint, mits de consument vooraf uitdrukkelijk heeft ingestemd met het starten van de levering binnen de bedenktijd van 14 dagen én erkend heeft dat hij daarmee zijn herroepingsrecht verliest.

Bij de verkoop van online cursussen kan het herroepingsrecht vervallen zodra de consument de cursus actief is gaan gebruiken of toegang heeft gekregen tot het cursusmateriaal. Als verkoper moet je dus ook de expliciete toestemming van de consument verkrijgen, samen met een bevestiging dat ze afstand doen van hun herroepingsrecht, voordat je toegang verleent tot de cursus.

Voor e-books geldt dat het herroepingsrecht kan vervallen zodra de download is begonnen. Net als bij online cursussen, moet de consument vooraf instemmen met het beginnen van de levering binnen de herroepingstermijn en erkennen dat ze hiermee hun recht op annulering verliezen.

Hoe pas je het verval van herroepingsrecht toe bij verkoop van digitale producten?

1. Duidelijke communicatie

Het is belangrijk dat je op je website en in je verkoopproces duidelijk maakt hoe het herroepingsrecht van toepassing is op jouw digitale producten. Dit omvat:

  • Het expliciet verkrijgen van toestemming van de klant voordat de levering van digitale inhoud begint.
  • Het informeren van klanten dat zij afstand doen van hun herroepingsrecht zodra de download of toegang begint.

2. Toestemming en bevestiging

Zorg ervoor dat je een systeem hebt waarbij klanten actief hun toestemming geven voor het direct starten van de download of toegang tot de cursus en dat ze begrijpen dat dit hun herroepingsrecht beïnvloedt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een checkbox of een ander bevestigingsmechanisme tijdens het aankoopproces.

Zorg er ook voor dat je hen een bevestiging (per mail) stuurt bij hun download of wanneer je inloggegevens bezorgt. Deze bevestiging moet onder andere je bedrijfsgegevens bevatten, alsook een uitdrukkelijke bevestiging van de voorafgaande toestemming en de erkenning van de consument dat hij zijn herroepingsrecht verliest. 

3. Transparante voorwaarden

Je algemene voorwaarden moeten duidelijk de regels rond het herroepingsrecht bevatten, inclusief de uitzonderingen voor digitale producten. Zorg ervoor dat deze voorwaarden gemakkelijk toegankelijk en raadpleegbaar zijn voor je klanten voordat ze een aankoop voltooien.

Duidelijkheid is essentieel bij de verkoop van digitale producten!

Door transparant te zijn naar je klanten toe en ervoor te zorgen dat je werkprocessen in lijn zijn met de wetgeving, bouw je niet alleen vertrouwen op bij je klanten, maar bescherm je ook je bedrijf tegen mogelijke geschillen. 

Een goed begrip van het herroepingsrecht is essentieel wanneer je succesvol online cursussen en e-books wilt verkopen. Met de juiste voorbereiding en strategieën kun je zorgen voor een goede klantervaring en tegelijkertijd je digitale producten slim op de markt brengen.


Heb je nog vragen over het herroepingsrecht bij de verkoop van digitale producten of heb je nood aan een goede partner voor de juridische kant van je zaak? Contacteer ons en wij staan je graag bij!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud van dit artikel

Blijf op de hoogte bij juridische wijzigingen!

Bij belangrijke juridische veranderingen, stuur ik een mailtje naar mijn abonnees met tips en advies. Deze dienst is helemaal gratis. Schrijf je vandaag nog in!

Lees ook deze artikels

This is a staging environment