fbpx

De Digitale Jurist levert betaalbaar juridisch advies & juridische documenten

Welke forfaitaire schadevergoeding kun je in 2024 vragen bij onbetaalde facturen?

meisje aan laptop in shock

Onbetaalde facturen kunnen een serieuze impact hebben op de cashflow van je onderneming. Om bedrijven te beschermen en tijdige betalingen te garanderen, heeft België de wet van 2 augustus 2002 ingevoerd, gericht op de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties. Deze wet voorziet een aantal vergoedingen waarop je recht hebt als je facturen te laat betaald worden. In dit artikel leggen we je er graag alles over uit! 

Wat zegt de wet over het betalen van facturen? 

De wet van 2 augustus 2002 stelt duidelijke regels vast voor de betalingstermijnen en de gevolgen van niet-tijdige betaling bij handelstransacties. 

Je mag ten eerste in principe zelf beslissen over de betalingstermijn die je wil hanteren bij je facturen, maar wel met een absoluut maximum van 60 dagen. Zo kun je ervoor kiezen om bv. een betaaltermijn van 7 dagen te hanteren. 

Het is dan wel belangrijk dat je deze termijn duidelijk vermeldt op je facturen en in je algemene voorwaarden, als er niets vermeld is, wordt er immers uitgegaan van een standaard-termijn van 30 dagen. 

De wet bepaalt verder dat je recht hebt op een aantal vergoedingen wanneer je facturen niet op tijd betaald worden. Belangrijk om te weten is dat de bepalingen van deze wet van toepassing zijn op B2B-relaties. Wil je weten hoe het zit in B2C-relaties? Lees dan dit artikel! 

Welke schadevergoeding kun je vragen? 

  1. Verwijlintresten: Je hebt recht op verwijlintresten (of “vertragingsrente”)  vanaf de eerste dag na de overeengekomen betalingstermijn tot aan de dag van volledige betaling. Deze intrest wordt berekend op basis van de rentevoet van de Europese Centrale Bank plus acht procentpunten, afgerond naar het hogere halve procentpunt. Voor het eerste semester 2024 komt dit neer op 12,5% per jaar. Verwijlinteresten beginnen meteen te lopen vanaf de eerste dag nadat de betaaltermijn is overschreden. Dit wil dus zeggen dat je ze meteen kunt aanrekenen. 
  2. Forfaitaire schadevergoeding: Je hebt, bovenop de verwijlintresten, ook het recht om een vaste (of forfaitaire) vergoeding van 40 euro te claimen voor elk geval van betalingsachterstand. Deze vergoeding is bedoeld om de kosten te dekken die je maakt voor het innen van de vorderingen.
  3. Recht op redelijke schadeloosstelling: Zijn je inningskosten in werkelijkheid hoger dan de forfaitair bepaalde 40 euro? Dan heb je het recht om dat hogere bedrag te vragen. Je moet dit in principe dan wel kunnen aantonen.

In principe kun je hiervan nog afwijken. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere forfaitaire schadevergoeding opnemen in je algemene voorwaarden. Belangrijk is dat als je afwijkt van de wettelijke bepalingen, je ervoor zorgt dat je redelijk blijft (doorgaans wordt een forfaitaire schadevergoeding van maximaal 10% van het factuurbedrag aanvaard). Je klant heeft immers de mogelijkheid om een rechterlijke tussenkomst te vragen (een gerechtelijke procedure te starten) als hij van oordeel is dat jouw schadevergoeding overdreven is. Volgt de rechter de redenering van je klant? Dan loop je het risico dat de rechter de schadevergoeding herleidt tot het wettelijk vastgelegde bedrag (nl. 40 euro). 

Vermeld steeds correcte en redelijke schadevergoedingen! 

De wet van 2 augustus 2002 biedt ondernemers de nodige middelen om op te treden tegen betalingsachterstanden. Door goed op de hoogte te zijn van je recht op een forfaitaire schadevergoeding en verwijlintresten en dit ook duidelijk op te nemen in je algemene voorwaarden, kun je niet alleen je financiële verliezen minimaliseren, maar ook een signaal geven aan je klanten over het belang van tijdige betalingen. 

Wil je meer weten over wat te doen bij onbetaalde facturen of zoek je een goede juridische partner om je algemene voorwaarden te laten opstellen? Neem contact met ons op. We staan je graag bij!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud van dit artikel

Blijf op de hoogte bij juridische wijzigingen!

Bij belangrijke juridische veranderingen, stuur ik een mailtje naar mijn abonnees met tips en advies. Deze dienst is helemaal gratis. Schrijf je vandaag nog in!

Lees ook deze artikels

This is a staging environment